Er zijn verschillende woonvormen waarin ouderen zelfstandig wonen, maar wel hulp kunnen krijgen. Dat kan bijvoorbeeld in een seniorenwoning of zorgwoning. U huurt zo'n woning zelf en regelt eventuele zorg apart.

Seniorenwoningen

Een seniorenwoning is een woning die speciaal voor ouderen is gebouwd of aangepast. In de meeste seniorenwoningen zijn de woonkamer, badkamer, slaapkamer en keuken op dezelfde verdieping. Zo'n woning heet ook wel nultredenwoning. Maar een eengezinswoning met traplift kan ook geschikt zijn als seniorenwoning. In een seniorenwoning woont u zelfstandig.

Een seniorenwoning heeft vaak een gunstige ligging voor ouderen: dicht bij openbaar vervoer en met winkels op loopafstand.

Een geschikte seniorenwoning vinden

U kunt een seniorenwoning huren, u kunt hiervoor kijken op de website van Mijn woonservice. Woningcorporaties hanteren vaak een leeftijdsgrens bij de toewijzing. Een seniorenwoning particulier huren of kopen kan ook. Op Funda.nl kunt u overzichten vinden van het huuraanbod seniorenwoningen en koopaanbod seniorenwoningen.

Of u kunt uw huidige woning (laten) aanpassen en er op die manier een voor u geschikte woning van maken.

Zorgwoning of serviceflat

In een zorgwoning woont u zelfstandig, maar met zorg dichtbij. Zorgwoningen horen vaak bij een woonzorgcentrum, maar dat is niet altijd zo. De thuiszorg zit vlakbij en kan snel bij u zijn. Vaak is er ook een ontmoetingsruimte, waar u samen kunt eten en/of koffiedrinken.

Zorgwoningen zijn er niet alleen voor senioren, maar voor iedereen die een aangepaste woning nodig heeft. U huurt een zorgwoning via een woningcorporatie of zorginstelling. Kopen is soms ook mogelijk.

Appartement of seniorenwoning huren bij woonzorgcentrum

U kunt ook een appartement of seniorenwoning huren bij een woonzorgcentrum. U betaalt zelf de huur van de woning. U kunt daarbij gebruik maken van de voorzieningen van het woonzorgcentrum, bijvoorbeeld de ontmoetingsruimte. De zorg en ondersteuning die u nodig heeft, regelt u zelf.

Opname in een zorgcentrum

Heeft u dagelijks veel zorg nodig? Dan kunt u ook in een zorgcentrum gaan wonen, maar met wonen, verzorging en verpleging in één pakket aan zorg. Meer over woonzorgcentrum of verpleeghuis.

Hulpaanbod

Beschermd wonen voor ouderen

Kleinschalig wonen voor mensen met dementie

Villa Tromp is een modern gerenoveerd gemeentelijk monument. Het...

Kleinschalig wonen voor mensen met dementie

Fochteloo is een prachtig pand dat volledig gerenoveerd is met...

Organisaties

Woonzorgcentrum of verzorgingshuis

Zorgbalans - Woongemeenschap De Molenweid

 023-89 15 400 zorgbalans.nlAletta Jacobsstraat 741991TBVelserbroek

Zorgbalans - Ontmoetingscentrum Zeestroom

 023-89 10 503 zorgbalans.nlZeewijkplein 2621974PLIJmuiden

ViVa! Zorggroep

 088-99 58 000 vivazorggroep.nlParlevinkerstraat 231951ARVelsen-Noord

Vergelijk hulpaanbod