Er zijn verschillende manieren om aan een huurwoning te komen. Mensen met lagere inkomens kunnen zich bij een woningcorporatie inschrijven voor een sociale huurwoning. Een andere mogelijkheid is particulier huren. Wilt u in uw huurhuis woningaanpassingen doen vanwege ouderdom of een beperking? Dan hoeft u geen toestemming te vragen aan de verhuurder maar dient hen hier wel over te informeren.

Huren via de woningcorporatie

Is uw inkomen laag? Dan komt u misschien in aanmerking voor sociale huur. Hiervoor kunt u kijken op de website van Mijn woonservice

Meestal zijn er lange wachttijden voor sociale huurwoningen. Het is verstandig om u snel in te schrijven.

Urgentie aanvragen

Als u dringend een sociale huurwoning zoekt is het belangrijk zo snel mogelijk in te schrijven bij Mijn woonservice. Slechts in uitzonderlijke situaties, die u zelf niet heeft kunnen voorkomen en beslist niet langer kunnen/mogen voortduren dan 3 maanden, kunt u een urgentieverklaring (of woonurgentie) aanvragen. Er wordt echter niet geholpen bij woonwensen

Bij een urgentie aanvraag wordt er ook gekeken naar uw eigen acties bij Mijn woonservice. Als u onvoldoende actie heeft ondernomen krijgt u advies hoe u dat kunt verbeteren.

Particulier huren

U kunt er ook voor kiezen om particulier een woning te huren. Dit heet ook wel 'huren in de vrije sector'. Meestal is de prijs van zo'n woning hoger dan die van een sociale huurwoning. Daarnaast betaalt u vaak eenmalige bemiddelings- en administratiekosten. Er zijn verschillende sites waarop u kunt zoeken naar particuliere huurwoningen. Bijvoorbeeld Marktplaats en Funda.

U kunt ook een huurwoning zoeken via een makelaar.

Woningaanpassingen in een huurhuis

Voor woningaanpassingen heeft u geen toestemming nodig van de verhuurder, u moet de verhuuurder wel informeren. Het gaan dan om aanpassingen die nodig zijn vanwege ouderdom of een beperking. De verhuurder mag wel meepraten over de aanpassingen. U kunt de aanpassing zelf uitvoeren, of een aanvraag doen bij de gemeente.

Duidelijkheid vooraf

Voordat u in een huurwoning gaat wonen, is het belangrijk om duidelijkheid te hebben over de kosten. Spreek van tevoren af welk woningonderhoud u zelf moet betalen en regelen, en welke reparaties voor rekening van de verhuurder zijn.

Het is handig om de staat van de woning schriftelijk vast te leggen. U kijkt dan met de verhuurder of er gebreken zijn maakt hier een rapport van. U ondertekent allebei dit rapport. Zo voorkomt u dat u problemen krijgt als u het huurcontract weer opzegt.

Problemen met verhuurder

Heeft u problemen met uw huurcontract of uw huisbaas, dan kunt u om advies vragen bij het Juridisch Loket. U kunt hier gratis binnenlopen.

Huurtoeslag

Huurtoeslag is een bijdrage in de huurkosten van het huis waar u woont. De hoogte van de huurtoeslag en of u hier recht op heeft, hangt af van:

  • de hoogte van uw inkomen
  • hoeveel vermogen u heeft
  • uw leeftijd
  • hoe hoog de huurprijs van uw woning is

Via de website van de Belastingdienst kunt u nagaan of u in aanmerking komt voor huurtoeslag. Huurtoeslag aanvragen doet u via Mijn toeslagen.

Organisaties

Woningverhuurder

Woningbedrijf Velsen

 0255-56 65 66 wbvelsen.nlLange Nieuwstraat 6301971GMIJmuiden

Woonzorg Nederland

 020-66 62 666 woonzorg.nlProf. E.M. Meijerslaan 31183AVAmstelveen

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod