Heeft u een beperking? Kunt u zelf niet fietsen of autorijden? En kunt u ook niet meer gebruik maken van het openbaar vervoer?

Dan kunt u eens kijken of een vrijwilliger of vrijwilligersorganisatie u misschien kan helpen. Zie vervoer door vrijwilligers. Is ook dat niet voldoende, dan komt u misschien in aanmerking voor speciaal taxivervoer.

Wmo-taxi RegioRijder

Heeft u vanwege een beperking speciaal taxivervoer nodig en kunt u niet op een andere manier reizen? Dan komt u misschien in aanmerking om te reizen met het Wmo-vervoer van RegioRijder. U krijgt dan een vervoerspas waarmee u van deur tot deur kunt reizen. U kunt contact opnemen met het sociaal wijkteam / het team Wmo van uw gemeente om te vragen of u een vervoerspas kunt krijgen.

De gemeente bekijkt samen met u wat u aan vervoer nodig heeft en wat uw gezondheidsproblemen zijn. Als blijkt dat speciaal taxivervoer de enige oplossing voor u is, dan krijgt u een vervoerspas. Hiermee kunt u ritten reserveren bij de aanbieder van het Wmo-vervoer: RegioRijder. RegioRijder is er voor inwoners van Beverwijk, Bloemendaal, Haarlemmermeer, Haarlem, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Heemskerk, Heemstede, Velsen en Zandvoort.

Het is gangbaar dat u met RegioRijder samen met anderen reist. De taxi haalt dan verschillende passagiers op en rijdt dus niet altijd de kortste route van uw voordeur naar uw bestemming..

Uitgebreide informatie vindt u op de website van RegioRijder.

Valys

Met RegioRijder kunt u hemelsbreed maximaal 25 kilometer reizen. Wilt u langere afstanden reizen, dan kan dat met het taxivervoer van Valys. U kunt met Valys ook een treinreis met een taxirit combineren.

Om met Valys te kunnen reizen heeft u een Valys-pas nodig. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet u één van de onderstaande documenten hebben:

  • Een bewijs van de gemeente dat u recht heeft op speciaal taxivervoer (bijvoorbeeld een vervoerspas Wmo)
  • Een bewijs van de gemeente dat u recht heeft op een rolstoel of scootmobiel via de Wmo
  • Een gehandicaptenparkeerkaart van de gemeente
  • Een OV-Begeleiderskaart

Als u deze documenten niet heeft: een verklaring van de gemeente waarin wordt uitgelegd dat u Valys nodig heeft.

U kunt de Valyspas digitaal aanvragen op pasaanvraag.nl. Wilt u liever een papieren aanvraagformulier? Dit kunt u opvragen via de website van Valys.

U kunt bellen met Valys via telefoonnummer 0900-9630..

Strandtaxi voor mindervaliden

Op dit moment is de vloedlijn van IJmuiden moeilijk te bereiken voor mensen die afhankelijk zijn van een rolstoel of scootmobiel. Helaas is het onmogelijk om een fysiek pad aan te leggen naar de vloedlijn. Daarom kunnen deze mensen kosteloos gebruik maken van de strandtaxi. De strandtaxi rijdt dagelijks tussen 09.00 uur en 18:00 uur over het strand van IJmuiden. Heeft u een WMO indicatie voor een rolstoel of scootmobiel? Dan kunt u de strandtaxi reserveren via 0653197825 of per mail via post@paviljoennoordzee.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente Velsen en vragen naar de afdeling Wmo.

Kilometerbudget

Met een Valys-pas kunt u een bepaald aantal kilometers tegen een laag tarief reizen. Dit heet het Persoonlijk Kilometerbudget (PKB). Voor de kilometers die u buiten dit budget reist, betaalt u het standaardtarief.

Het kan zijn dat u vanwege uw situatie recht heeft op extra kilometers met korting. Dit heet het Hoog Persoonlijk Kilometerbudget. Op de website van HoogPKB kunt u bekijken of u hier recht op heeft.

Organisaties

Valys

Regiotaxi of deeltaxi

Meer info, melding of aanvraag

Vergelijk hulpaanbod